Aktuelle Ausschreibungen

Auf dieser Seite finden Sie die Ausschreibungen, für die eine Bewerbung im Moment möglich ist. Bitte kontaktieren Sie das International Office. Wir beraten Sie gerne.

Ausschreibung für Outgoings

Derzeit gibt es keine Ausschreibungen, die spezifisch für Outgoing-Studierende sind.

Ausschreibungen für ausländische Studierende

International Student Week Ilmenau 28.5.-6.6.2021

Since 1993, the Initiative Solidarische Welt Ilmenau e.V. at Technische Universität Ilmenau organises the biennial international conference, on a 'by students, for students' basis, whilst highlighting different topics. The conference is held at the University, which strongly supports its organisation.

With 10 days of lectures, discussions, and workshops about the topic of Climate Change, Environmental Conservation, and Sustainability, it is Germany's largest international student conference. Our goal is to promote cultural exchange with participants from around the world and seek possible solutions to pressing global issues. In 2019 we had more than 350 participants from over 70 countries.

ISWI 2021 will take place from May 28th to June 6th, 2021.

Our motto is: "Climate change, Environmental Conservation and Sustainability" - Our Future, Our Responsibility - There is no Plan(et) B

Group work is the heart of ISWI, thus we offer 23 working groups in which students can participate and learn from each other, each group concerning a certain aspect of the main topic such as "Consumerism & Resources", "Sustainable Tourism", "Education", "Politics", "Theatre & Visceral Art", and many more. Participants will have the possibility to share their experiences and views, discuss in detail, and work towards solutions for current problems. For their participation they will receive a certificate.

ISWI connects people

Every ISWI is also about having a good time and building friendships with people from different backgrounds; we have thematic and cultural events that connect visitors, be it through sport, food, music, or artistry.

You can find more information about the conference here ➡ https://2021.iswi.org/apply/

You can find more information about the association here ➡ https://iswi.org/

You can find promotional material here ➡ https://cloud.iswi.org/index.php/s/zNaMfWGk4cSYsqK

Ausschreibungen für Personal, Fachbereiche und Forschende

Zentraler Ausschreibungstermin des DAAD

Der DAAD schreibt an drei zentralen Auschreibungsterminen, Anfang April, Mitte Juni und Anfang Oktober, Programme und Projekte aus. Über die aktuell ausgeschriebenen Programme und Projektförderungen können Sie sich auf der Internetseite des DAAD informieren.

Projektvorbereitungsreisen für Mobilitätsprojekte mit Partnerländern (KA107)

Die NA DAAD fördert aus Mitteln des Bundesministeriums für Bildung und Forschung (BMBF) Projektvorbereitungsreisen in begrenztem Umfang, um die Anbahnung und Vorbereitung von Mobilitätsanträgen mit ausgewählten Partnerländern zu unterstützen.

Weitere Informationen finden Sie auf der Website des DAAD zu Projektvorbereitungsreisen für Mobilitätsprojekte mit Partnerländern (KA107).

Der DAAD hat die Förderung von Projektvorbereitungsreisen im Rahmen der zentralen Maßnahmen sowie der Strategischen Partnerschaften veröffentlicht. Ziel ist es, die Planung des Projekts durch die direkte Kommunikation der Projektpartner zu unterstützen.

Das Angebot richtet sich an Hochschullehrer und deren Mitarbeiter, die im Rahmen aktueller oder bevorstehender Aufrufe im Erasmus+ Programm einen Projektantrag einreichen wollen.

Weitere Informationen finden Sie auf der Website des DAAD zu Projektvorbereitungsreisen für Erasmus+ Partnerschaften und Kooperationsprojekte.